Miksi aloittaa jenkkifutis?

Amerikkalainen jalkapallo on vauhdikas kontaktilaji, jossa voi pärjätä niin iso kuin pienikokoinenkin harrastaja.

Tarjoamme lajin kokeilijoille erilaisia tutustumistilaisuuksia, sekä tarvittaessa lainaamme varusteita vasta-alkajille vauhtiin pääsemiseksi. Alkuun kuitenkin riittää verryttelyasu ja nappulakengät. Jenkkifutis on yksi maailman taktisimmista urheilulajeista ja sen parista löytyy menestymisen mahdollisuuksia harrastajille riippumatta fyysisestä koosta.

Kilpailukaudella lajiin tutustuu parhaiten seuraamalla otteluita. Jenkkifutis on parasta viihdettä paikan päällä, mutta sarjojen pelejä voi nykyään seurata myös suorina TV-lähetyksinä. Kesällä 2022 kaikki miesten ja naisten Vaahteraliigan sekä miesten I-divisioonan ottelut näkyvät Ruutu-kanavalta. Syksyisin ja talvella lajin hienouksia voi seurata eri maksukanavien NFL- ammattilais- ja yliopistopelien tarjonnasta.
Kokkolassa jenkkifutiksen II-divisioonaa pääsee näkemään kesäisin Kirkonmäen urheilukentällä.

Kuva: Cecilia Wargh

Miksi amerikkalaista jalkapalloa?

Amerikkalainen jalkapallo on useita rooleja mahdollistava urheilulaji. Siinä yhdistyvät monipuoliset taktiset kuviot ja kovat fyysiset kontaktit. Yhtäältä se on todellista ruohokenttien shakkia, toisaalta taas vauhdikasta rymistelyä. Voidaan perustellusti sanoa, että jenkkifutis tarjoaa sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita.

Jenkkifutis on myös late entry -laji ja sen voi aloittaa aivan hyvin esimerkiksi myöhäisessä iässä (yli 20 v.)  Amerikkalaisen jalkapallon eri sarjatasoilla pelaa nykyään useita muissa lajeissa meriittinsä hankkineita urheilijoita. Hyvälle urheilijalle jenkkifutiksen pelipaikkakohtaiset tekniikat ovat nopeasti omaksuttavissa ja mukaan useimpien sarjojen peleihin pääsee nopeasti.

Amerikkalainen jalkapallo on myös mitä suurimmassa määrin joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Koska eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin kaverille. Potkaisijana toimiva pelaaja osallistuu tuskin koskaan kontakteihin.

Joukkueessa pelaa 20-45 pelaajaa. Suuressa yhteisössä sosiaalisuus, kumppanuus ja joukkuehenki korostuvat ja joukkueista muodostuu yhteen hiileen puhaltavia lajiperheitä.

Ylimmällä tasollaan amerikkalainen jalkapallon on vaativaa huippu-urheilua. Monelle nuorelle pelaajalle lajin harrastaminen on luonut mahdollisuuden päästä opiskelemaan pohjois-amerikkalaisiin huippuyliopistohin ja myös polku lajin ammattilaisuuteen on jo avattu.

Kuva: Cecilia Wargh

Harrastamisen kustannukset

Jokaisella amerikkalaista jalkapalloa pelaavalla harrastajalla tulee olla vakuutus, joka kattaa lajina amerikkalaisen jalkapallon. Vakuutuksen voi joko hankkia erikseen tai hyödyntää pelaajalisenssin yhteydessä tarjolla olevaa kattavaa vakuutusturvaa. ”Sporttiturvan” tarjoajana toimii Pohjola Vakuutus.

Amerikkalaisessa jalkapallossa pelaajat käyttävät suojavarustusta, joka koostuu kypärästä, hartiasuojasta, lonkka- reisi- ja polvisuojista sekä hammassuojasta. Harjoiteltaessa tarvitaan oma harjoituspeliasu, jossa on lajiin soveltuvat housut ja paita.

Aloittelijan perusvarustepaketti maksaa tasosta riippuen n. 200-400 euroa. Pakollisten varusteiden lisäksi voi hankkia esim. pelihanskat, kylkisuojat ja niskatuen omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Useimmat seurat lainaavat varusteita aloittelijoille ja harrastuksen voi aloittaa ennen omia hankintoja.

Harrastajat maksavat lisäksi urheiluseuralleen kunkin seuran käytännön mukaisesti jäsenmaksun sekä usein myös kausimaksun. Seuroille kustannuksia syntyy lajiliitolle maksettavista sarjamaksuista, paikallisista harjoitustila- ja kenttävuokrista, tuomaripalkkioista, vieraspelien matkakustannuksista, peliasuista, huoltotarvikkeista jne. 

Kaikki suomalaiset jenkkifutisseurat ovat ry-pohjaisia ja niiden toiminta perustuu vapaaehtoistyöntekijöiden arvokkaaseen panokseen. Myös seuratoiminnan parista yhä useampi aikuinen on löytänyt itselleen mielekkään harrastuksen ja yhteisön, jossa toiminta on merkityksellistä ja antoisaa.

Tutustu lisää lajiin osoitteessa jenkkifutis.fi