Laji tutuksi

Säännöt interaktiivisena videona

Jenkkifutis haltuun

Säännöt lyhyesti

Pelin idea on varsin selkeä ja yksinkertainen. Siinä on kaksi joukkuetta, joista molemmat koittavat hyökätä vastustajan maalialueelle ja vastaavasti puolustaa omaa aluettaan. Joukkue saa pisteitä, jos se onnistuu joko kuljettamaan pallon vastustajan maalialueelle tai potkaisemaan pallon vastustajan maalihaarukan läpi.

Palloa voidaan kuljettaa joko kantamalla tai heittämällä sitä toiselle pelaajalle. Pallon kuljettajaa pyritään estämään puolustuksen ryhmittymillä. Tästä juontuu syy pelin fyysiselle luonteelle: kuljettajaa voi nimittäin estää myös jääkiekoista tutuilla taklauksilla tai niin sanotulla blokkauksella. Selkeät hyökkäys- ja puolustusvuorot rytmittävät peliä.

Hyökkäys ja puolustus

Hyökkäyksessä on tavoitteena edetä vähintään 10 jaardin matka, johon voi käyttää neljä yritystä. Ennen jokaista yritystä hyökkäävät pelaajat pitävät aloituskokouksen, jossa sovitaan pelattava peli sekä lähtökäsky. Sen jälkeen he asettautuvat omille paikoilleen. Hyökkäys alkaa niin, että keskimmäinen linjamies syöttää palloa taaksepäin ns. pelinrakentajalle. Tätä ennen hyökkääjät ovat hetken aivan liikkumatta.
Hyökkäyksessä voidaan joko juosta tai heittää palloa. Siinä pelaajille on selvää omat tehtävät, sillä siitä on sovittu lähtökäskyä edeltäneessä aloituskokouksessa. Pääsääntöisesti heittäminen on nopeampi tapa edetä kuin juokseminen. Siinä on kuitenkin riski, että vastustajan puolustajat voivat napata pallon. Jos hyökkäävä joukkue onnistuu pääsemään lähelle vastustajan maalialuetta, se voi joko yrittää edetä maalialueelle tai potkaista palloa maalihaarukan läpi.
Kun pallo kuljetetaan maalialueelle kainalossa, saa joukkue kuusi pistettä ja potkumaalista kolme pistettä. Joukkue voi myös saada mahdollisuuden yrittää saada lisäpisteitä joko pelaamalla tai potkaisemalla.
Lisäpistettä voi yrittää saada myös pelaamalla. Onnistuminen tuo joukkueelle kaksi lisäpistettä.

Amerikkalaisen jalkapallon yksi erikoinen sääntö koskee omaa maalia. Jos pelaaja taklataan hänen omalla maalialueellaan, tekee hän niin sanotun oman maalin. Siinä tapauksessa vastapuoli saa kaksi pistettä. Pallosta pitää myös luopua oman maalin sattuessa.

Puolustus kokoontuu niin ikään aloituskokoukseen. Vastaavasti sekin päättää, miten seuraavassa tilanteessa tullaan toimimaan. Puolustajien ei tarvitse olla samalla tavalla liikkumatta ennen pelin alkua. Heidän ei myöskään tarvitse sopia niin tarkkaan työnjaosta. On kuitenkin tärkeää, että puolustajat ovat omalla puolellaan palloa. Tavoitteena on estää hyökkäävän joukkueen kaikki neljä yritystä, ja tällä tavoin tyrehdyttää hyökkäävän joukkueen tavoite edetä 10 jaardia kerrallaan aina maalialueelle asti.

Puolustus voi myös riistää pallon, jolloin hyökkäysvuoro vaihtuu puolustavalle joukkueelle. Pallo voidaan kuljettaa syötönkatkosta aina maalialueelle asti, jolloin puolustus tekee touchdownin.