
GOATS AFC: Kotiavaus huomenna!

Joko olet valmiina kotiavaukseen? Goats kohtaa Mikkeli Bouncersin sunnuntaina 5.6. klo 17.00 Kirkonmäen Urheilukentällä!
Tässä artikkelissa kaikki mitä sinun täytyy tietää jenkkifutiksesta!
Pelin idea on varsin selkeä ja yksinkertainen. Siinä on kaksi joukkuetta, joista molemmat koittavat hyökätä vastustajan maalialueelle ja vastaavasti puolustaa omaa aluettaan. Joukkue saa pisteitä, jos se onnistuu joko kuljettamaan pallon vastustajan maalialueelle tai potkaisemaan pallon vastustajan maalihaarukan läpi. Tästä siis juontuu nimitys ”jalkapallo”
Palloa voidaan kuljettaa joko kantamalla tai heittämällä sitä toiselle pelaajalle. Pallon kuljettajaa pyritään estämään lähes kaikin keinoin. Tästä juontuu syy pelin fyysiselle luonteelle: kuljettajaa voi nimittäin estää myös jääkiekoista tutuilla taklauksilla tai niin sanotulla blokkauksella. Selkeät hyökkäys- ja puolustusvuorot rytmittävät peliä.

HYÖKKÄYS
Hyökkäyksessä on tavoitteena edetä 10 jaardin matka, johon voi käyttää neljä yritystä. Ennen jokaista yritystä hyökkäävät pelaajat pitävät aloituskokouksen, jossa sovitaan pelattava peli sekä lähtökäsky. Sen jälkeen he asettautuvat omille paikoilleen. Hyökkäys alkaa niin, että keskimmäinen linjamies syöttää palloa taaksepäin ns. pelinrakentajalle. Tätä ennen hyökkääjät ovat hetken aivan liikkumatta.
Oranssit kepit kentän laidalla näyttää edettävän 10 jaardin matkan.
Hyökkäyksessä voidaan joko juosta tai heittää palloa. Siinä pelaajille on selvää omat tehtävät, sillä siitä on sovittu lähtökäskyä edeltäneessä aloituskokouksessa. Pääsääntöisesti heittäminen on nopeampi tapa edetä kuin juokseminen. Siinä on kuitenkin riski, että vastustajan puolustajat voivat napata pallon. Jos hyökkäävä joukkue onnistuu pääsemään lähelle vastustajan maalialuetta, se voi joko yrittää edetä maalialueelle tai potkaista palloa maalihaarukan läpi.
PUOLUSTUS
Puolustus kokoontuu niin ikään aloituskokoukseen. Vastaavasti sekin päättää, miten seuraavassa tilanteessa tullaan toimimaan. Puolustajien ei tarvitse olla samalla tavalla liikkumatta ennen pelin alkua. Heidän ei myöskään tarvitse sopia niin tarkkaan työnjaosta. On kuitenkin tärkeää, että puolustajat ovat omalla puolellaan palloa. Tavoitteena on estää hyökkäävän joukkueen kaikki neljä yritystä, ja tällä tavoin tyrehdyttää hyökkäävän joukkueen tavoite edetä 19 jaardia kerrallaan aina maalialueelle asti.
PELIN KESTO & KENTTÄ
Amerikkalaisen jalkapallon peliaika muodostuu niin sanotusti neljästä neljänneksestä. Yksi neljännes kestää 12 minuuttia. Kun kaksi neljännestä on pelattu, pidetään pelissä 15 minuutin pituinen tauko. Aika otetaan samalla tavalla kuin jääkiekossa. Se ei ole ns. juokseva, vaan se pysähtyy erilaisiin pelin tilanteisiin, esimerkiksi sivurajan ylitykseen, epäonnistuneeseen heittoon tai aikalisään. Molemmilla joukkueilla on käytössä kolme aikalisää puoliaikaa kohti, ja yhden aikalisän maksimikesto on 1 minuutti.
Pelikentän molemmissa päissä on joukkueiden maalialueet, jotka ovat 10 jaardin syvyiset.
Eräs tämän pelin erikoisuus on niin sanottu ketjujengi. He pitävät pystyssä ketjulla yhdistettyjä keppejä, joiden etäisyys toisista on 10 jaardia.
Ketjujengiläisillä on tärkeä tehtävä, sillä ryhmän ensimmäinen osoittaa kohtaa, jos hyökkäys alkaa. Toinen puolestaan viestittää sitä, mihin asti hyökkäyksen pitää päästä etenemään. Downmarker näyttää lisäksi vielä, kuinka mones yritys on meneillään.

MAALI
Kun pallo kuljetetaan maalialueelle kainalossa, saa joukkue kuusi pistettä. Vastaavasti potkaisemalla pallo maalihaarukan läpi, saa kolme pistettä.
Maalin jälkeen joukkue saa mahdollisuuden yrittää saada lisäpisteitä joko pelaamalla tai potkaisemalla. Kun joukkue yrittää potkua, on tarkoitus saada pallo maalihaarukan läpi kolmen jaardin linjan kohdalta. Jos tämä onnistuu, joukkue saa yhden lisäpisteen.
Lisäpistettä voi yrittää saada myös pelaamalla. Tällöin peli käynnistyy kolmen jaardin kohdalla, ja onnistuminen tuo joukkueelle kaksi lisäpistettä.
Maalin jälkeen tulee pallo potkaista vastapuolen joukkueelle.
Jenkkifutiksen yksi erikoinen sääntö koskee omaa maalia. Jos pelaaja taklaa pallonkantajan hänen omalla maalialueellaan, tekee hän niin sanotun oman maalin. Siinä tapauksessa vastapuoli saa kaksi pistettä. Pallosta pitää myös luopua oman maalin sattuessa.

Saapuminen Kirkonmäen kentälle
Saavu otteluun hyvissä ajoin, ja varmista itsellesi parhaat paikat! Ottelua on selostamassa yleisölle Yle:n tuttu radioääni, Kokkolan kultakurkku Petri Kuikka!
Otteluisäntänä toimii Meriravintola Wanha Wellamo
Pääsylippu 5€. Alle 12v ilmaiseksi.
50 ensimmäistä saa ilmaisen vuohikellon!
– Vessat löytyvät huoltorakennuksen taka, samasta rakennuksesta, jossa pelaajien pukukopit sijaitsee. (Muistetaan antaa pelaajille rauha keskittyä otteluun!)
– Kioski & Grilli palvelee koko ottelun ajan. Kioskin vierestä löytyy myös pieni valikoima kotijoukkueen fanituotteita. Käytössä on perinteisen käteisen lisäksi myös korttimaksu mahdollisuus! Muista siis pukeutua vihreään!
– Ottelussa viihdyttämässä myös Cheerleading Kokkola, sekä KAARLE-vuohi!
– Bar Kilta järjestää k-18 anniskelualueen. Aikuiset tervetuloa!
